[email protected]       06 15 21 22 37

IS UW RIOOL VERSTOPT?

Om verstoppingen te voorkomen is het belangrijk dat je het riool alleen gebruikt waar het voor bedoeld is. Heel simpel is dat: Alles wat uit het menselijk lichaam komt, toiletpapier en alles dat klein genoeg is om door het zeefje van de spoelbak te vallen. Andere of grotere materialen zijn potentieel schadelijk en kunnen ervoor zorgen dat uw riool verstopt raakt.

Doe je dat allemaal goed, maar heb je toch wel eens last van en verstopping in je riool? Oudere huizen zijn doorgaans vatbaarder voor verstoppingen. Woon je dus in een wat ouder huis, spoel je riool dan preventief maandelijks door met een emmer heet water en soda.

Enkele of meerdere verstoppingen

Is uw riool maar bij één enkele afvoer verstopt, bijvoorbeeld een wastafel? Dan ligt de verstopping waarschijnlijk tussen de afvoer en het riool. Deze zijn vaak relatief makkelijk zelf op te lossen. Bijvoorbeeld door de sifon van de wastafel open te maken en te reinigen. Bij een toilet is een simpele ontstopper of rioolveer vaak al voldoende om de verstopping te verhelpen. Het kan zijn dat dit niet werkt en dat je van plan bent om met chemische middelen aan de slag te gaan, wij raden dit niet aan. Zulke middelen kunnen uw afvoer en het riool ernstig beschadigen. Schakel in zo’n geval liever een rioolreiniger in.

Heeft u verstoppingen bij meerdere afvoeren, dan is uw riool waarschijnlijk verstopt onder je huis of tuin. Het probleem kan ook verder liggen, in het deel van het riool dat van de gemeente is.

Wie is verantwoordelijk?

Ligt het probleem onder je eigen perceel, dan ben je als huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor de kosten. Neem in dat geval wel altijd eerst contact op met de gemeente, soms nemen die ook een deel van de kosten op zich. Wanneer de verstopping bijvoorbeeld ook problemen veroorzaakt bij het riool dat onder gemeentegrond ligt. Hoe er precies met de kosten omgegaan wordt verschilt per gemeente.

Ligt het probleem onder gemeentegrond, dan is de gemeente aansprakelijk voor de kosten. Sommige gemeenten zullen direct een rioolontstopper inschakelen, bij andere gemeenten zal je misschien eerst moeten bewijzen dat de verstopping wel degelijk onder gemeentegrond plaatsvindt. Ook hier geldt dat dat per gemeente verschilt.