[email protected]       06 15 21 22 37

Waarom stinkt mijn riool?

Een verstopping in uw riool of afvoer is vervelend. Het betekent namelijk dat bepaalde afvalstoffen, die weg moeten, nu niet weg zijn. Ze blijven hangen onder uw huis of daar vlakbij. Op de lange termijn kan dit betekenen dat uw riool volledig verstopt raakt en dat u te maken krijgt met stankoverlast. Maar er zijn veel mogelijke oorzaken van een rioollucht in uw huis, zoals een verstopping, een lekkage, of externe factoren.

Verstopte afvoer: Een verstopping in de afvoer kan als gevolg hebben dat de geur van het afvoerwater blijft hangen.

Verstopt riool: Bij een verstopt riool is de kans groot dat de oorzaak niet alleen bij uw woning aanwezig is. Vraag bij de buren na of zij ook last hebben van stankoverlast.

Lekkage: Een lekkage kan ervoor zorgen dat er vies water – en lucht – in uw woning vrijkomt wat nare luchtjes als gevolg heeft.

Uitgedroogde sifon: Als een afvoer voor langere tijd niet gebruikt kan het sifon droog komen te staan. Hierdoor is de weg van het riool naar het afvoerputje vrij voor vieze luchtjes.

Het opsporen van de rioollucht

Voordat u écht stappen gaat ondernemen is het belangrijk dat u weet waar de rioollucht vandaan komt. Dit is niet altijd even makkelijk omdat u in sommige ruimtes, bijvoorbeeld de badkamer, te maken hebt met meerdere afvoeren waar de lucht vandaan kan komen. Een makkelijke manier om te achterhalen waar het probleem ligt – of kan liggen – is door alle afvoeren door te spoelen. De afvoer waar het water het langzaamste wegloopt is waarschijnlijk de boosdoener.

Een stinkende afvoer

Stankoverlast uit een afvoer kan verschillende oorzaken hebben. Het uitdrogen van de sifon is een van die oorzaken. Maar het kan ook zo zijn dat de afvoer verstopt is of dat de ontluchting niet goed werkt. Laat in elk geval eerst de kraan een tijdje lopen, in het geval van een uitgedroogde sifon zou dit het probleem moeten verhelpen. Pas wel op, in het geval van een verstopte afvoer kan uw gootsteen overstromen. Blijf er dus wel even bij staan.  

Stinkend doucheputje

Een stinkend doucheputje kan ook duiden op een verstopte afvoer. Een verstopping in de douche wordt hoofdzakelijk veroorzaak door een combinatie van haren en zeepresten. Om een dergelijk verstopping te verhelpen werkt soda het beste. Strooi wat soda in het putje en spoel het geheel daarna door met warm water.  Dit zou de meeste problemen in de douche moeten verhelpen.

Is een rioollucht slecht voor mijn gezondheid

Ja, een rioollucht kan slecht zijn voor de gezondheid. In rioollucht zitten namelijk verschillende gassen zoals waterstofsulfide en methaan. Vooral waterstofsulfide bevat verschillende giftige stoffen. U kunt het herkennen aan de geur van rotte eieren en zorgt voor irritaties aan uw ogen, longembolie, stroeve ademhaling en, in extreme gevallen, bewusteloosheid. Het is daarom belangrijk om snel actie te ondernemen. Lukt het u niet zelf, schakel dan een professional in.

Professionele hulp bij uw rioollucht

Wij helpen u graag met het verhelpen van uw rioollucht. Wij leveren met de Riool en Afvoer Ontstoppingsdienst goede service en kwaliteit tegen een eerlijke prijs. We hanteren een all-in urentarief zonder extra toeslagen en bieden een lange garantieperiode. Zo heeft u altijd duidelijkheid in de kosten voor het verhelpen van het rioolprobleem. Heeft u een vraag, of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.