[email protected]       06 15 21 22 37

HOE KUN JE EEN RIOOL ONTSTOPPEN?

De afvoer is verstopt, wat nu?

De afvoer is verstopt, bijvoorbeeld in je keuken of badkamer. Of zit het probleem in je vaatwasser of wasmachine? Vervelend, en er zal zeker actie ondernomen moeten worden, maar daar hoeft niet direct een professionele ontstopper aan te pas te komen. In deze blog vertellen we je wat je het beste kan doen als je afvoer verstopt is.

Verstopte afvoer

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor een verstopte afvoer, in een badkamer ligt het probleem vaak bij zeep- en haarresten. In de keuken zal het probleem eerder liggen bij etensresten en vet. Bij een toilet kan het bijvoorbeeld liggen aan een toiletblokje dat per ongeluk doorgespoeld is. Zoals je ziet zijn er veel verschillende oorzaken mogelijk voor een verstopte afvoer. Het is belangrijk om eerst na te gaan wat de oorzaak is van de verstopping voordat je zelf aan de slag gaat. Zo weet je zeker dat je het juiste probleem op de juiste manier oplost. Als je echt niet weet waar de verstopping vandaan komt, pas dan op, met de verkeerde handeling kan de verstopping dieper in het riool terechtkomen. De kans dat je een professional moet inschakelen neemt dan toe.

De verstopping in je afvoer verhelpen

Weet je wat de verstopping je afvoer veroorzaak? Mooi! Wij hebben een aantal tips voor je op rij gezet om het te verhelpen.

Zwanenhals

Toilet

Heb je een ondiepe verstopping in je toilet? Dan zit deze waarschijnlijk in de sifon, dat is de ‘zwanenhals’ van je toilet. Je kun in dat geval het beste een rubberen handschoen aantrekken en de verstopping handmatig uit het toilet halen. Door de verstopping eruit te halen, in plaats van hem er doorheen te drukken, voorkom je het risico dat diezelfde verstopt dieper in het riool alsnog vast komt te zitten. Kun je er op deze manier niet bij? Probeer het dan met een ontstoppingsveer of rubberen ontstopper.

Afvoerputje

Bij een verstopt afvoerputje kun je het beste beginnen met ‘lichte’ oplossingen zoals soda en azijn, zo voorkom je eventuele schade aan je afvoer. Meng de soda met lauw water en voeg hierna een beetje azijn toe. Pas wel op, het mengsel kan een beetje gaan bruisen. Giet het vervolgens door de verstopte afvoer en laat het 15 minuten inwerken. Spoel het hierna door met warm water.

Heeft dit niet geholpen? Geen nood. Vul de afvoer met een laagje water en probeer de boel vervolgens te ontstoppen met een rubberen ontstopper. Het water zorgt voor extra druk en zou de verstopping los moeten trekken.

Als de afvoer een sifon, of zwanenhals, heeft is de kans groot dat de verstopping zich hierin bevindt. Schroef de sifon los en kijk of de verstopping hier zit. Is dat zo? Bingo, verwijder de verstopping en reinig de sifon. De verstopping zou nu verholpen moeten zijn. Let wel op, bij het losmaken van de sifon kan er water vrijkomen, plaats er dus eerst even een emmer onder.

Soda ontstopper

Chemische ontstopper

Wanneer bovenstaande oplossingen niet werken zullen veel mensen naar een chemische ontstopper grijpen. Dit raden wij echter sterk af. Chemische ontstopper kunnen veel schade veroorzaken aan je afvoer, de plastic buizen en rubberen randen kunnen hier niet goed tegen. Dit kan lekkages op verschillende plekken als gevolg hebben. Daarnaast zijn chemische ontstoppers erg slecht voor het milieu.

Als bovenstaande oplossingen niet werken, schakel dan liever een vakman in. De Riool- Afvoer Ontstoppingsdienst heeft jarenlange ervaring met het ontstoppen van rioleringen en afvoeren. Wij leveren een goede service en kwaliteit tegen een eerlijke vaste prijs. Heb je een probleem of een vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.