[email protected]       06 15 21 22 37

Riool verstopt, wat te doen?

Als uw riool verstopt is, bijvoorbeeld bij de wc, kan dat ontzettend vervelend zijn. Het water staat tot de rand, of komt er zelfs overheen. Dit zorgt voor veel rotzooi, wat te doen? Door de juiste maatregelen te treffen – en met een beetje geluk – kunt u zelf de verstopping in het riool verhelpen.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk hoor je vaak. Dat is hier ook het geval. Wat moet u doen bij een verstopt riool en wat juist niet?

Een eerste instinct bij een verstopte wc kan zijn om de wc een paar keer door te spoelen. Misschien spoelt de verstopping zo wel vanzelf weg, toch? Niet doen! Verstopt is verstopt en doorspoelen zal dit zelden verhelpen. Het zorgt er alleen maar voor dat er meer water in de wc komt te staan, of dat het er zelfs overheen stroomt. Dit zorgt voor een bende en maakt ontstoppen alleen maar lastiger.

Hoe goed u de wc ook schoonhoudt, u kunt zich voorstellen dat de inhoud van een verstopte wc vol met bacteriën zit. Trek voordat u begint met ontstoppen dus altijd eerst een paar rubberen handschoenen aan. Zo bent u beschermd tegen alle viezigheid. 

Bedek als laatste de vloer rondom het toilet met oude doeken of kranten. Tijdens het ontstoppen kan er water op de vloer komen. Geen probleem natuurlijk, maar door de vloer vooraf te bedekken kunt u het achteraf een stuk makkelijker schoonmaken.

Zelf de wc ontstoppen

Zijn alle voorbereidingen getroffen? Goed, dan gaan we nu aan de slag zodat u zelf de wc kunt ontstoppen. Wij geven drie manieren die gemakkelijk toe te passen zijn.

Afwasmiddel

Een ‘rioolverstopping’ klinkt al meteen als een heel ernstig probleem. Toch is dat lang niet altijd het geval. Veel ontstoppingen zijn helemaal niet zo hardnekkig en kunnen relatief makkelijk verholpen worden. Soms kunt u de verstopping al verhelpen met afwasmiddel en heet water. Spuit eerst een beetje afwasmiddel in de wc en gooi er daarna van een afstandje een emmer heet (niet kokend) water in. De combinatie van de kracht waarmee u de emmer leeggooit en het afwasmiddel zou oppervlakkige verstoppingen moeten verhelpen.

De ontstopper

Wie kent hem niet, de rode rubberen ontstopper met houten steel. Met reden wordt dit hulpmiddel al sinds jaar en dag gebruikt; het werkt namelijk. Zorg dat de ontstopper volledig onder water is – het water zorgt namelijk voor de zuigkracht – en dat de ontstopper het gat van de wc volledig afdekt. Door de ontstopper in te drukken en weer terug te trekken creëert u zuigkracht die de verstopping lostrekt, ook wanneer deze wat dieper ligt. Let op: het kan zijn dat deze handeling een flink aantal keren herhaald moet worden, geef dus niet gelijk op.

De ontstoppingsveer

Als de ontstopper niet gewerkt heeft dan is de verstopping hardnekkig of zit deze wat dieper. Toch kunt u zelf nog het riool ontstoppen met een ontstoppingsveer. Pas wel op met het gebruik van de ontstoppingsveer, het is namelijk een specialistisch stuk gereedschap. Foutief gebruik kan leiden tot schade aan je buizen of een nog ergere verstopping doordat een deel van de veer kan afbreken en ook vast komt te zitten. Heeft u weinig ervaring met riolering of met de ontstoppingsveer, dan is het wellicht beter om deze methode achterwege te laten en een vakman in te schakelen.

De riool en afvoer ontstoppingsdienst

We begrijpen heel goed dat u graag kosten wilt besparen door zelf de ontstopping te verhelpen en we moedigen iedereen dan ook aan om het eerst zelf te proberen. Toch zal het niet bij iedere verstopping mogelijk zijn en het (foutieve)gebruik van een veer kan uw riolering beschadigen. Hetzelfde geldt voor chemische ontstoppers, die maken uw buizen kapot waardoor u uiteindelijk met veel hogere kosten zit. Schakel dus tijdig een vakman in.

Wij leveren met de Riool en Afvoer Ontstoppingsdienst goede service en kwaliteit tegen een eerlijke prijs. We hanteren een all-in urentarief zonder extra toeslagen en bieden een lange garantieperiode. Zo heeft u altijd duidelijkheid in de kosten voor het verhelpen van het riool probleem. Heeft u een vraag, of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.