[email protected]       06 15 21 22 37

HOE KUN JE EEN RIOOL ONTSTOPPEN?

Ik heb een verstopping, wat nu?

Een verstopt riool is vervelend. Het is onhygiënisch en kan nare luchtjes achterlaten. Je kunt in veel gevallen zelf je riool ontstoppen, maar dan moet je wel goed weten waar je moet beginnen. In deze blog komen verschillende manieren aan bod om zelf je riool te ontstoppen.

De locatie van de verstopping achterhalen

Als je riool verstopt is, is het belangrijk om precies te achterhalen waar de verstopping zit. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat niet alleen het water in je gootsteen, maar ook het water in je toilet minder goed doorloopt. Of misschien gaat het water in je gootsteen wel borrelen wanneer je de wc doorspoelt. Als deze voorbeelden, of iets soortgelijks, bij jou aan de hand is dan heb je zeer waarschijnlijk een verstopping in de riolering onder je huis. Het is dat geval het beste om een ontstoppingsbedrijf in te schakelen.

Maar het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat er slechts één afvoer in het huis voor problemen zorgt. Loopt het water in de wc niet goed weg, maar in de wastafel wel? Of het is alleen de douche waar water niet goed doorstroomt? Bij een verstopte douche zijn de boosdoeners vaak haar of zeepresten die op of in het putje liggen. Een verstopte wastafel kan dezelfde oorzaken hebben, maar dan liggen de resten vaak iets dieper, in de sifon.

Je kunt een verstopping vrij makkelijk achterhalen door in elke afvoer een emmer water leeg te gieten. Ontstaat er een draaikolkje en stroomt het snel weg? Dan is er niks aan de hand. Zit er wel een verstopping, dan kunnen onderstaande tips je wellicht helpen om ze op te lossen.

Riool ontstopper

Riool ontstoppen met een plopper

Je kunt een plopper gebruiken om zelf je riool te ontstoppen. De plopper zorgt namelijk voor een drukverschil in de afvoer en dit drukverschil trekt de blokkade vervolgens los. Gebruik de plopper een aantal keer na elkaar en zit er flink wat kracht achter. Spoel de afvoer volgens goed door, al het losse vuil zal nu meegenomen worden in de afvoer.

Riool ontstoppen met een veer

Is de oorzaak van de verstopping geen opeenstapeling van kleine stukjes vuil, maar één prop? Dan is het gebruik van een veer efficiënter dan een prop. De ontstoppingsveer is lang en flexibel en kun je hierdoor dus makkelijk gebruiken wanneer, bijvoorbeeld, je toilet verstopt is. Met de veer duw je het afval los in de afvoer. Spoel het hierna meteen door, zo weet je zeker dat het afval direct helemaal weg is.

Veer onstopper
Soda ontstopper

Riool ontstoppen met soda

Soda is een goed alternatief voor andere ontstoppingsmethodes. Schep eerst een kleine hoeveelheid in de verstopte afvoer, laat het een paar minuutjes intrekken en spoel het vervolgens weg met kokend water. Herhaal dit een aantal keer tot je resultaat merkt. Soda is ontvettend dus werkt extra goed bij gootstenen en doucheputjes.

Een ernstigere rioolverstopping?

Lossen bovenstaande manieren het probleem niet, dan is het wellicht tijd om professionele hulp in te schakelen. Riool-afvoer-ontstoppingsdienst is zeer ervaren in het oplossen van rioolproblemen. Wij leveren een goede service en kwaliteit tegen een eerlijke vaste prijs. En een lange garantieperiode om dit te waarborgen. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.